Duygusal iyileşemeyenlerden misiniz?

Bu kitabı sevmemin sebeplerinden biri de yazarın bizzat kendini de dönüştürerek ve iyileştirerek kitabı yazmış olması, kendi deneyimlerini de bizzat eklemiş olması.


"Size hayatı zindan eden panik atağınızın sebebi, anneannenizin mübadele ile yerinden yurdundan edilmesi olabilir…"

Olabilir mi gerçekten? Birkaç nesil önceki atalarımızın yaşadıkları bizim genlerimize kodlanmış ve bedenimizde hastalık olarak ortaya çıkmış olabilir mi? "Olur" diyor uzman psikolog Betül Demirkıran. Son kitabı "Duygusal İyileşme" de tam olarak bu konu üzerine…

Epigenetik terimini duymuşsunuzdur. Ben ilk olarak, sanırım birkaç yıl önceydi, "Seninle Başlamadı" kitabı ile tanışmıştım kendisiyle. Mark Wolyyn'in "Seninle Başlamadı" kitabı ile Betül Demirkıran'ın "Duygusal İyileşme"si kalıtımsal özelliklerin sadece DNA yolu ile değil epigenetik olarak da sonraki nesillere aktarıldığını söylüyor.

Bir atasözü var; "Dede koruk yer, torunun dişi kamaşır." Atalarımız ne güzel tarif etmişler epigenetiği tek bir cümle ile diye düşünüyorum şu an…

Bu kitapta birçok hastalığın altında yatan sebebin epigenetik aktarımlar olabileceği anlatılıyor. Mesela erkek beklenen bir bebekken kız doğmuş olmamızın bile bizde bıraktığı bazı etkiler olabilirmiş. Ya da beklenmeyen, istenmeyen bir bebek ileride bazı hastalıklar ile sırf o zaman istenmedi diye karşılaşabilirmiş. Yine annenin ya da anneannenin yaşadığı ayrılıklar da çocuğun ileriki yaşamında etkili oluyor diyor "Duygusal İyileşme" kitabında… Babaların ve baba tarafından atalarında etkisi olsa da anne/anneanne kadar olmuyor sanırım bu etki. Doğan Cüceloğlu'nun "Annen yok kimsen yok" sözü geldi bir an aklıma…

Bu kitabı sevmemin sebeplerinden biri de yazarın bizzat kendini de dönüştürerek ve iyileştirerek kitabı yazmış olması, kendi deneyimlerini de bizzat eklemiş olması.

Birçok hastalığın hatta takıntının olası sebeplerine yer verilmiş kitapta. Benim özellikle ilgilendiğim konular ise; alerjiler, bademcik iltihabı ve migren oldu. Son zamanlarda çoğu kişide de duyduğum alerjinin kaynağı; ayrılık acısı, korku, öfke, kızgınlık olabilirmiş. Yani annemiz/anneannemiz ya da bir üst nesilde olan bu duygular -veya bu duyguları ortaya çıkaran olaylar- bizde alerjik reaksiyonlara yol açabiliyormuş.

Konu ilginizi çektiyse okuyun derim ve sonra koşun annenize babanıza sorun benim gibi; "Şu zaman ne olmuştu, bu zaman nolmuştu?" diye… Duygusal iyileşeyim derken belki de hiç duymadığımız şeyler çıkacak ortaya, ne dersiniz daha beter travmalar yaşamayalım? Şaka bir yana hastalıklarımızın duygusal sebeplerini öğrenmekle bitmiyor tabii ki iş. 

Evet sebebi öğrendim, şimdi ben bu bilgiyle ne yapacağım diyorsunuz ve yine tam o noktada Betül Demirkıran imdadınıza yetişerek nasıl iyileşeceğinizi de anlatıyor kitapta. Son sayfalarda da danışanlarının yaşadıkları deneyimleri paylaşmış yazar. Gerçekten bazı hastalıkların olası sebepleri çok ilginç geldi bana. Birçok insan bu şekilde kurtulmuş sorunlarından. Belki sizde kitabı okuduktan sonra yıllardır taşıdığınız kronik rahatsızlıklarınızı koyarsınız artık bir kenara. Neden olmasın? Denemeye değer…

Sevgiler.


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı