34,0791$% -0.05
37,9401€% 0.03
45,1202£% 0.3
2.802,77%-0,46
2.556,05%-0,51
9.774,49%0,17
“Bir varmış bir yokmuş, tam da şimdiki zaman içinde bir gezegen varmış ve bu gezegende yaşayan canlı türü, insan denen iki ayaklı varlık, her yıl yüz otuz beş milyar litre bira tüketiyormuş. (İnanmazsanız internetten araştırın.)”
Tom Robbins’in yazdığı kitaplardan biri olan B, Bira’nın arka kapağında böyle bir cümle var.
Tom Robbins, uçarı, oyuncul, bilge ve bence şahane bir yazar. Ayrıntı Yayınları onun kitaplarını Türkçeye çoktan kazandırdı fakat Robbins ülkemizde kısmen az tanınıyor ve az okunuyor. Öyleyse onu tanımayanlara tanıtalım.
Tam adıyla Thomas Eugene Robbins 1932 doğumlu. Ülkemizde en bilinen romanı Parfümün Dansı. Çok sevdiğim bu yazarın çok güzel başka kitapları da var. Dur Bir Mola Ver, Ağaçkakan, Sıska Bacaklar, Sıcak Ülkelerden Dönen Vahşi Sakatlar bu kitaplardan bazıları. Eğer siz de Parfümün Dansı’nı okumuşsanız Robbins’in tarzını bilirsiniz. Eğlendirir, düşündürür, laf sokar, cambazlık yapar kelimelerin arasında. Hayalgücü uçsuz bucaksızdır. Hayatın ciddi yanlarını inkar etmez fakat her şeye rağmen mutluluk ilkesini savunur. Yarattığı karakterler de uçarıdır.
Son zamanlarda okuduğum ve en sevdiğim Tom Robbins kitabı B, Bira. Kitabın ana karakteri beş (tamam, neredeyse altı) yaşındaki Gracie. Her çocuk gibi meraklı olan Gracie bira denen şu köpüklü ve sarı içeceğin ne olduğunu, tadının nasıl olduğunu, nasıl yapıldığını ve babası ile amcasının neden bu kadar keyifle içtiklerini çok merak ediyor.
Hiç dikkat ettiniz mi bilmem. Böyle çok meraklı çocukların genelde çatlak(!) bir dayıları ya da amcaları vardır. Gracie’nin de böyle bir amcası var ve küçük kızın bira konusundaki merakını giderecek en doğru insan o. Anne ve babasına bira hakkında sorular soran küçük kız istediği cevapları alamayınca daha doğrusu merakından dolayı birazcık terslenince çareyi amcasına danışmakta buluyor; amcası Moe ise küçük kıza bira şişesini uzatıyor. Böylelikle beş (neredeyse altı) yaşındaki Gracie biranın tadına bakmış oluyor.
Gracie biranın tadını iğrenç bulsa da merakı bir türlü dinmiyor. Evet bira ona göre iğrenç ama amcası çok seviyor, babası çok seviyor bu içeceği. Nedir bunun sırrı? Moe amca, Gracie’ye bira fabrikası gezme sözü veriyor ama maalesef bu sözünü tutamıyor. Bunun üzerine çok üzülen küçük kız…
Lık lık lık. Altın renkli sıvı o kadar soğuktu ki Gracie’nin dişleri kızak pistine döndü.
Ve o gece Bira Perisi ziyaret ediyor Gracie’yi.
Bira Perisi, küçük kızı alıyor, birlikte çizgi’yi geçiyorlar; onu önce her şeyin başladığı yere, arpa tarlasına, sonra da bira fabrikasına götürüyor. Ona teknik her detayı anlatıyor peri. Ama biranın yolculuğu teknik detaylarla bitmiyor tabii. İşin bir de gizem ve aşkınlık yönü var…
Bu noktada Bira Perisi okuru da ziyaret edebilir. Hani şu gece gece gelen tost perileri vardır ya. Onun gibi düşünün.
Unutmadan şunu da söyleyeyim. Peri, Gracie’ye on sekiz yaşından önce bira içmemesini ve asla trafiğe alkollü çıkmamasını tembihliyor. Yani bu kitap bira güzellemesi değil… Tam aksine mutluluğun alkolle bulunamayacağına dair şahane detaylarla dolu.
“Edepsiz kelime oyunları, alakasız sonuçlar, zıtlık içeren ifadeler…” İşte tüm bunlar Tom Robbins’in B, Bira dahil tüm kitaplarında yer almakta. Bu yüzden onun neden çok satanlar’da olmadığını anlamıyorum. Çok meşhur olmalıydı bana kalırsa ama o kadar az görüyorum ki onun kitaplarını bookstagram hesaplarında.
Aslında anlıyorum galiba. Okuma oranları bu kadar düşükken bu ince zekâ ürünü, oyuncul romanlar elbette geride kalacak. Ne yazık ki.
Ayrıntı Yayınları’na ve Tom Robbins’in romanlarını mükemmel çeviren tüm o koca yürekli çevirmenlere sonsuz teşekkürlerimle…
“Sıradan dünya sadece gerçek dünyanın, daha derinlerdeki başka bir dünyanın üzerindeki köpüktür.”
Odamda Yolculuk / Odamda Gece Seferi- Xavier de Maistre
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.