38,0415$% 0.04
41,4051€% -0.51
48,9072£% -0.53
3.678,08%-0,64
3.023,48%-0,67
9.044,64%-7,81
Yüksek Kapitalist Şura 2 medya yöneticisi, 2 reklamci, 1 adet hükumet görevlisinden oluşur. Bularun görevi; halkı, Pavlov’un köpeği gibi şartlı tüketici haline getirmektur.
Manifestolari şoyledur; “Ey Turk halki! Sabahun körinde çikacasunuz sokağa, çoluk çocuk, yaşli genç demeden dalacasunuz beyuk alişveriş merkezlerine, kapanana kadar satın alacasunuz. Gerekli – gereksuz gibi bir ayirum yapmadan, oti boki, kıli tüyi ne pok bulursanız tepeleme alacasunuz.”
Nee? Paranuz mi yok? La bir silkelesem hepunuzun üzerinden en az 5 tane kiredi karti tokulur. Ee, ne duriysınız, yuklenun kiredi kartlarina. “Limitler doldi, bittuk, tükenduk,” der gibisunuz. Duymamiş olayim. Ticaret durmamali, çarklar dönmeli. Kapitalist sistemde para edecek, satacak bir şeyunuz mutlaka vardur. Sen tüketma, o tüketmesın, bu tüketmesın. Bu kadar istiflenmiş mali kim tüketecek? Sora, “kapitalizım batti.” E tüketmesanız batar tabi.
Geçen Ramazan bayraminda Yüksek Kapitalist Şura, “AVM’ler kapanmasun” kampanyasi başlatti. Bularda ‘alışveriş merkezi seviciluği’ başlamiştur. Günun bazi saatleri Akmerkez’un, Cevahir’un, Palladyum’un ve Profilo’nun duvarlarini şehvetle yaladuklarini tahmin ediyrım.
Halkumuz Kovid-19’la kolbastı oynarken ticaret devam etsun diye AVM’leri açtiler. Ekonomiyi inşaata ve AVM’ye dayaduklari içun bu AVM manyakluği normaldur.
Bu kot kafalilar çarpık, anti demokratik ve istifçi uretimleriylan, tuketimi belirlemeye çalişiyler. Oysa, tüketicilerun bilinçli olarak ifade ettukleri gereksinimleri (ve demokratik olarak yerleşmiş oncelukleri) üretimi belirlemelidur.
Tuketum bir yaniylan basit bir yok etme surecidur. Once yok ettikçe var olan insanlari yarattilar, şimdi da “Sen hâlâ Samsung’un CX-Zikkumun Köki modelini mi kullaniysın? Hemen at oni, al ha bu yeni çıkan CY-Eşşeğun Şeyini gösteren modelini. Ne kadar yiyup-içup-siçarsan, doğada ne kadar çok şeyun kimyasini değişturursan o kadar çok varsun,” diyler. Tabi bu arada olan Ümraniye’den, Sefaköy’den, Dudullu’dan, Bağcilar’dan akin akin bu alişveriş merkezlerine gelen genç kizlarumuza, uşaklarumuza oliy. Sınıf olarak kimyasini değişturecek bir şey bulamayınca kendi kimyalari değişiy.
Butun gün Versace’nun, Prada’nun öninde fiyatlara bakarak tur atan ve akşam restoran katinda tavuk döner yiyen gencın durumi çok vahimdur.
Tuketmesi için envayi türli baski görüp tuketemiyen bu kadar hasarli insana, Bostanci Sanayi Sitesi 5 yıl mesaiye kalsa bi şey yapamaz.
Yüksek Kapitalist Şura götini da yırtsa insanun doğasindan, ruhindan, üretiminden ve tüketiminden istifçiliği (sitokçuluği) silecık, silmeliyik. Başka çaremuz yok. Yoksa duvara karşı çarpup dururuk. Kapitalizimın şatafatli duvarina hangi hızla çarparsan o kadar darbelenursun.
(Yılmaz Okumuş)
Genç çizer Emirhan Serveren’den karikatürler
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.