34,3869$% 0.47
36,8522€% -0.6
44,4374£% -0.14
2.968,04%-0,25
2.684,98%-0,72
9.184,82%2,67
Bu hafta Sophokles ve onun kitaplarından söz edeceğiz. Kendisi çok mühim bir tragedya yazarı. Antik Yunan’da tragedya yazarları elbette sayıca fazlaydılar. Sophokles’in alametifarikası tanrıları yok saymasıydı. O insanların hayatlarını temel alarak tragedyalarını yazıyordu. O tanrıları es geçen bir yazar. Halkın anlayacağı şekilde yazar, halkı uyarır ve kadercilikten kurtulmalarını amaçlar. Bu metinlerde tragedyaların olmazsa olmaz özelliklerinden olan aşırı şiddet ve dram da mevcut. Yazarın günümüze yedi tragedyası ulaşmıştır. Ondan sonra gelen birçok yazar da ondan etkilenmiş ve bu etkileşim halen devam etmekte. Hatta günümüz psikanalizmin kurucusu olan Freud’un düşünceleri tragedyalarını izledikten sonra şekil bulmuştur. İyi yanları saymakla bitiremeyeceğimiz… En önemlileri olan “Antigone, Kral Oidipus, Elektra ve Aias” tragedyalarını anlatmaya geçelim.
Kral Oidipus, Apollo tarafından doğarken lanetleniyor. Lanet şudur ki: Oidipus babasını öldürüp annesi ile evlenecekmiş. Bunu öğrenen anne ve babası, onu öldürmesi için bir çobana veriyorlar. Çoban da çocuğu olmayan Kral ve Kraliçe’ye veriyor. Olgunluk çağına gelince üstündeki laneti öğrenen Oidipus, Tanrılara karşı geliyor. Onların çizdiği kaderi ve laneti üstünden atacağına inanıyor. Kral Oidipus bu kaderi değiştirmek için elinden geleni yapacak. Sophokles bu eserinde insanlar kaderlerini değiştirmeyi beceremeseler bile bunun için mücadele etmeleri gerektiği mesajını veriyor. Gayelerine ulaşmak güzel ama o uğurda mücadele etmek daha güzel. (Sayfa sayısı: 56)
Antigone’un kardeşi, Kral Kreon savaştığı kişilerle iş birliği yapar. Kral Kreon, onun cesedinin gömülmesine karşı gelir. Her kim ki gömerse cezası ölüm olacak. Kral Kreon’un gelini olan Antigone onu toprağa gömmeye çalışır. Antigone yakalanır ve cezası ölümdür. Ölüp ölmeyeceğini hikâyesini okurken anlamanızı isterim. Başkahramanımız Antigone’un isyankârlığı ve başkaldırıcı özellikleri okuyucuya kadınların, ta o dönemlerde cesaretini gösteriyor. (Sayfa sayısı: 63)
Elektra, babasını çok seviyor. Günün birinde annesi babasını aldatıyor ve sevgilisi ile plan yapıyor. Elektra’nın annesi ve annesinin sevgilisi onun babasını öldürüyor. Elektra yönetimi ele alan annesi ve üvey babası yüzünden hapis hayatı yaşamaya başlıyor. Aynı zamanda babasına yapılan kötülüğün intikamı da içinde perçinleşiyor. Elektra’nın tek umudu sürgünde bulunan kardeşi Orestes’tir. Elektra babasını çok seviyordu. Onun için yapamayacağı hiçbir şey yok. (Sayfa sayısı: 57)
Aias, aşırı güçlü biri; tanrıların kıskanacağı kadar güçlü. Tek başına kimsenin kaldıramayacağı taşları kaldırıp düşmanına fırlatıyor. Aias evrene korku salıyor. Eser konusunu Homeros’un İlyada destanından alıyor. Kahramanımız bu kadar güçlü olmasına karşın sağduyuludur. Bu sağduyusunu hakkı olan silahları almadığında kaybediyor ve olanlar oluyor, deliriyor. Aias’ın sonu tanrılar yüzünden çok acı bir şekilde bitiyor. Kibir onu mahvediyor, tıpkı insanları mahvettiği gibi. Hiçbir tanrı kibri sevmez. (Sayfa sayısı: 66)
Yazar: Sophokles
Yayın: İş bankası
Tür: Tragedya
Üç arkadaş: Cabbar, Tepegöz ve Volkan
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.