Öyle bir hareket yaptı ki…


Şimdi size internet haberciliği taklidi yapacağım; “ÖYLE BİR HAREKET YAPTI Kİ…”merak edip tıkladınız. Karşınıza çıkan fotoğrafın altında bir satır yazı, habere konu olan şahıs meğerse elini cebine sokmuş. Ya da “TÜRKİYE’Yİ SARSAN OLAY!” başlığını gördünüz. Türkiye’de yaşayan biri olarak merak edip tıkladınız. Alakasız bir haber… Türkiye’yi sarsan olay beni niye sarsmıyor! Ben Türkiye değil miyim!

Sosyal medya haberciliği “ne kadar tık, o kadar para” sistemine dayandığı için bu gibi durumlar sıklıkla yaşanır oldu. 90’larda televizyon haberciliğinin “klip haber” anlayışı günümüzde “fotoroman haber”e evrildi. Hangisi daha kötü kararı siz verin. Son dakika haberlerini kaçırmamak için telefonunda haber sitesi bildirimlerine izin veren biri olarak bu tuzağa çok düşüyorum. Kırk yılda bir ilgimi çeken bir haber olduğunda da haberin tamamını okuyana kadar uğramadığım taciz kalmıyor. Başlığa tıklıyorum bu sefer karşıma reklam videosu çıkıyor. Reklam videosu bitene kadar kulağımı kapatıp girilen şifreye bakmadığını belli etmeye çalışan moto kurye gibi kafamı başka yöne çeviriyorum. O bitiyor bu kez de sayfanın kendi pop up’ları ekranı kaplıyor. Onların çarpılarını bulup sağlı sollu kapatıyorum. Balta girmemiş bir ormanda elindeki baltayla ilerleyen bir maceraperest gibi…aç parantez. balta girmemiş ormana baltayla girildikten sonra artık o orman balta girmiş orman oluyor. Kapa parantez. Nihayet habere ulaştığımı sanıyorum ama ne mümkün! 

Bu kez de her cümle için yeni bir ekrana tıklamam ve aynı sarmalı defalarca yaşamam gerekiyor. Gazetede olsa 10 sütun santimi geçmeyecek haberi okumak için onlarca alakasız şey görüp bir sürü megabayt tüketiyorum. Bunlar da yetmiyormuş gibi bu haber siteleri sonsuza kadar tıklamaya devam etmemi istediği için haberin sonunda beni kandırmaya çalışıyorlar! Nasıl mı? Diyelim haber bitecek, son cümle şöyle olsun “…genç oyuncu açılışta beyaz kıyafetiyle adeta bir kuğu gibiydi…”. Bundan sonraki sayfada; “biraz da kuğuları tanıyalım; kuğular ördekgiller familyasına ait çok iri ve genellikle beyaz…” diye bu sefer de kuğular hakkında bilgi vermeye başlıyorlar. Ve mantık yine aynı: bir cümle, bir fotoğraf! Yani biraz boş bulunsanız saatlerce tık tık tık tık diye mala bağlar “dünyanın en zengin insanları listesi”nden “kurbağaların akıl almaz cinsel hayatına” yumuşak bir geçiş yapabilirsiniz. 

Celal Şengör’ün ateizm hakkındaki konuşmalarını ararken Arif’in Manchester’a attığı gole gelen youtube gezginleri gibi sosyal medya dehlizlerinde kaybolabilirsiniz. Ben de bu tuzaklara düşmemek için haberlerin sadece başlıklarını okuyorum. Bu kez de beynimde yarım yamalak bilgiler oluşuyor: “KORKUTAN DEPREM, YIKILAN BİNALAR VAR! (kim bilir nerede? ölü, yaralı var mı acaba?) “BARCELONA’NN YILDIZI TÜRKİYE YOLUNDA” (Messi’yi mi aldık?) “METEOROLOJİ’DEN İSTANBUL İÇİN UYARI” (Büyük ihtimalle fırtına filan geliyordur?) gibi yalan yanlış bilgileri tahminlerimle şekillendiriyorum. Onlara para kazandıracağıma kendi yalan gündemimi yaratırım. Ancak tıklamaktan gelen gücümüzü kullanırsak bu sistemi yıkar, bu oyunu bozarız arkadaşlar!


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı