“Gölgenizle yüzleşmekten çekinmeyin!”

Freud’a göre insan, sorumluluk yüklenmek istemeyen bir varlıktır. Eğer kendine sorumluluk yüklerse, vicdan azabı duyar ve yardım etmek zorunda hisseder...


“Ötekileri Görmek” kitabını okuyup bitirdiğimde, yazarla kesinlikle konuşmam gerektiğini düşündüm. Gerçeklerden esinlenmiş olan ve sekiz öyküden oluşan bu kitap: Acı dolu göçleri, şiddeti ve hüznü ihtiva ediyor. Kitabı okudukça bu tür olayların yaşandığına akıl sır erdiremiyor insan. Kitabın son sayfasını okuduktan yazarla iletişime geçtim. Sorum, “göç ve kadına şiddet hakkında yazmaya ne zaman ve neden karar verdiniz?”

Yazar, “Haberlerde Iraklı bir Türkmen kızının tecavüze uğradığını ve ailesi tarafından reddedildiğini okudum. Ailesi tarafından reddedilen kız tanımadığı bir adama güvenmiş. Adam ise kendisine güvenen kızı fuhuşa zorlamış. Bu olay beni derinden etkiledi, bu olaylara karşı olduğumu bir şekilde anlatmam gerekiyordu. Bende bunu edebiyatla yaptım,” diyor ve ekliyor, “İran, Afganistan, Rusya’dan göç edenlerin hikâyeleri de var.” 

Yazarın bana yazdığı cevap, sanatın başkaldırı ve isyancı yanını hatırlattı. Yazılan, çizilen her şey ve sanatın diğer tüm dalları çoğunlukla kendi içinde; sistem eleştirisi, öfke, sitem ve yergi gibi amaçlar barındırıyor. Örnek verirsek: George Orwell’ın 1984, Pablo Picasso’nun Guernica’sı gibi eserler tamamen bulundukları dönemin sistem eleştirileridir. İnsanların gerçeklere gözlerini kapattığı bu dönemlerde, Yağmur Ertekin de “Ötekileri Görmek” için yazmış. Kitap, dünya sisteminin eleştirisi olarak kabul edilebilir, çünkü savaşı ve göçü bitirmek dünyanın elinde. Kitabı okuyan herkesin, uyuyan insanların yataklarından düşerek uyanma vakitlerinin geldiğini düşüneceğine eminim. 

Uzatmadan yazara sorduğum diğer soruyu da eklemek isterim: “Ötekileri Görmek kitabını yazarken sizi en çok duygulandıran hikâye hangisi oldu?”

Yazar: “Bütün hikâyeler beni etkiledi çünkü hepsini gerçeklerden esinlenerek yazdım. Lakin ilk hikâyem beni diğerlerinden daha fazla etkiledi. O öyküde hamile bir kadına askerler tecavüz ediyor. Savaşlarda yapılan işkence ve toplu tecavüzler onların ulusal, etnik, dinsel varlıklarını ve bilhassa ırksal, ulusal devamlılığın simgesi olarak görülen kadın ve kız çocuklarını hedef alıyorlar. Bunlar stratejik olarak yapılıyor ve 21. yüzyılda da tekerrür ediliyor. Tecavüz olayını yaşayan kadın, İranlı. Bana bunları anlatırken ikimiz de gözyaşlarına boğulduk. Kitabı yazmanın en zor yanı da dinlediğim bu vahim olayların yaşanmış olmasıydı. Yazmayı bitirdikten sonra iki hafta depresifleştiğimi de söyleyebilirim.”

Etik, ahlak, hoşgörü ve iyiye dair her şey, ötekileri görmekle başlar. Yağmur Hanım’ın da peşinde olduğu şey bunun farkındalığını yaratmak. Bu farkındalığın aracı ise edebiyatın ta kendisi olmuş. Göçlerin, kadınların, çocukların yaşadığı şiddet dolu günleri ve yılları okuyucunun aklına ve kalbine işleyerek onlara sorumluklarını hatırlatıyor. Freud’a göre insan, sorumluluk yüklenmek istemeyen bir varlıktır. Eğer kendine sorumluluk yüklerse, vicdan azabı duyar ve yardım etmek zorunda hisseder. Yazar “Ötekileri Görmek” eseriyle, bu zor işe kalkışmış durumda, temennimiz başarılı olmasıdır. Özetle, göç ve kadına şiddet ülkelerin çizilmiş sınırlarından taşarsa, ateş düştüğü yeri değil de her yeri yakarsa bir çözüm bulunabilir.

Göç ve şiddet, gördüğümüzde yüzümüzü çevirdiğimiz ya da kulaklarımızı kapattığımız iki zor konu. Yağmur Ertekin görmek istemediğimiz, “yalandır” dediğimiz bu hadiseleri tüm gerçekliğiyle suratımıza tokat gibi yapıştırıyor. Kimi sayfalarda yutkunmakta dahi zorlanacağınız bu eserin son sayfasını okuduktan sonra onu kitaplığınıza kaldırabilirsiniz. Ama içindeki öyküler, zihninizde sizi gölge gibi takip edecektir. O gölgeden kurtuluşun tek çaresi, göç ve şiddeti yaşayanlar için yüklendiğiniz sorumluluklar ve yaptığınız iyilikler olacak. Ursula Le Guin’in yazdığı “Yerdeniz Büyücüsü”nün başkahramanı Çevik Atmaca, gölgesiyle yüzleştikten sonra ondan kurtulur ve daha mutlu yaşamaya başlar. Gölgenizle yüzleşmekten çekinmeyin!

Yağmur ERTEKİN

Ötekileri Görmek

Yazar: Yağmur Ertekin
Tür: Öylü
Yayınevi: Librium Kitap
Sayfa sayısı: 200


Beğendiniz mi? Arkadaşlarınızla Paylaşın!

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yazı Formatı Seçiniz
Kişisel Test
Kişiliğe dair bir şey ortaya çıkarmayı amaçlayan sorular dizisi
Basit Test
Bilgiyi kontrol etmek isteyen doğru ve yanlış cevaplı sorular dizisi
Anket
Karar vermek veya görüş belirlemek için oylama yapmak
Serbest Yazı
Yazılarınıza Görseller Bağlantılar Ekleyebilirsiniz
Liste
Klasik İnternet Listeleri
Geri Sayım Listesi
Klasik İnternet Geri Sayım Listeleri
Açık Liste
Kendi öğenizi gönderin ve en iyi sunum için oy verin
Oylanabilir Liste
En iyi liste öğesine karar vermek için yukarı veya aşağı basın
Fotoyla Anlatım
Kendi resimlerinizi yükleyin ve birşeyler anlatın
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Ses
Soundcloud veya Mixcloud İçerikleri
Görsel
Fotoğraf veya GIF
GIF
GIF Formatı