34,7555$% 0.05
36,4930€% -0.15
44,0833£% 0.11
2.960,19%0,33
2.650,98%0,35
9.932,24%1,07
Şair ve ressam Osman Günay’ın ‘MADENCİ KÜLTÜRÜ DÜNYA VE İNSAN HALLERİ’ adlı resim sergisi Çaycuma Belediyesi Kaymakam Serkan Keçeli Kültür Merkezi’nde (Eski Cezaevi) 9-18 Temmuz 20024 tarihleri arasında gezilebilecek. Günay aynı tarihler arasında, Hayal Yayınlarından yeni çıkan ‘GEÇMİŞ ZAMAN MELODİLERİ’ adlı şiir kitabını da okuyucularına imzalayacak.
9 Temmuz Salı günü akşam saatlerinde sergi açılışı sonrasında resim ve şiir üzerine yapılan söyleşinin açılış konuşmasını ZOKEV Mütevelli Heyeti Üyesi ve Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk yaptı.
ÖZTÜRK: BİRİKTİRDİĞİ İMGELERİ SATIRLARA VE TUVAL ÜZERİNE DÖKMÜŞ
Öztürk konuşmasında: ’Osman Günay nasıl yaşadıysa, hayata nereden baktıysa, şiirlerini, öykülerini ve resimlerini de öyle yapıyor. Yaşamı boyunca imgeler biriktirmiş, şimdi de onları tuvale ve satırlara dökmüş, doğa ve çevre dostu, emek penceresinden bakan militan ruhlu madenci arkadaşım. Onunla birlikte birçok şeye itiraz edip Büyük Madenci Direnişi’nde birlikte yürüdük. O bir şair ve ben bir sanatsever olarak söyleştik. Onu en güzel yazdığı şiirleriyle ve tuval üzerine yaptığı naif resimlerinden tanıyabiliriz” dedi.
GÜNAY: BÜTÜN CEZAEVLERİ KÜLTÜR VE SANAT MEKÂNLARINA ÇEVRİLMELİ
Günay açılış konuşmasına, resim sergisine ve şiir kitabının imza etkinliğine dayanışma amaçlı gelen sanatseverlere teşekkür ederek başladı.
“Mekân eksikliği ve sınırlaması olması nedeniyle beş yıldır sergi açamadım. Çaycuma Eski Cezaevi’nin kültür merkezine çevrilerek halkın kültür ve sanatla buluşturulmasını çok anlamlı buluyorum. Keşke tüm cezaevleri kültür merkezlerine çevrilse, diye düşünüyorum. Gerçekten de içindeki kütüphanesi ve sergi mekânları olarak kullanabilecek dış mekânlar ve çevresindeki dinlence yerleri ile birlikte güzel bir kültür mekânı olmuş, emeği geçen herkesi kutluyorum.
Çaycuma Eski Cezaevi’ni yani şimdiki Çaycuma Kültür Merkezi’ni gezince gençliğimde bir süre kaldığım Vakfıkebir Cezaevi’nde buldum kendimi. Meğerse o dönemde alınan bir kararla aynı tipte birçok cezaevi yapılmış.
Ben sanatımı Nazım Hikmet’in izinden sürdürüp toplumcu gerçekçi bir çizgide sürdürüyorum. Nazım Hikmet yazdığı şiirlerinden dolayı 17 yıl gibi uzun bir süre cezaevinde yattı. Aynı şey benim başıma da geldi. Düzene karşı mücadele eden emekten ve yoksuldan yana tavır alan siyasi bir kişiliğim var. Ama cezamı yazdığım şiir kitaplarından aldım. Toplum iki ideolojiye bölünmüş. Halktan yana olduğunu söyleyen tüm siyasi partiler kültür ve sanata önem vermeliler. Ülkede birçok şeyi değiştirip dönüştürdüler ama kültür ve sanat alanında emellerine ulaşamadılar.”
Günay, konuşmanın ardından Hayal Yayınlarından yeni çıkan ‘ Geçmiş Zaman Melodileri’ adlı şiir kitabını okurlarına imzaladı.
Osman Günay (Müstear Adı: O Günay) Doğum yeri Trabzon’un Beşikdüzü ilçesi (1957). İlk ve Ortaokul öğrenimini Zonguldak’ta, lise öğrenimini Beşikdüzü’nde tamamladı. A.T.İ.A. Gazetecilik Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu siyasal nedenlerden ötürü, 12 Eylül 1980’ de yarıda bıraktı. Kısa bir dönem özel şirketlerde işçi olarak çalıştı. 1987’de TTK (Türkiye Taşkömürleri Kurumu)’da puantörlük yaptıktan bir süre sonra vinç makinistliğine geçti ve 2003 yılında emekli oldu. Başta şiir olmak üzere, öykü, deneme/eleştiri yazıları bazı yerel gazeteler ve dergilerin yanı sıra Kurgu Kültür ve Sanat, Edebiyat ve Eleştiri, Uğraş, Aykırı, Sunak, Kavram-Karmaşa, Çağdaş Türk Dili, Mor Taka, Bireylikler, Agora, Damar, Yasak Meyve, Zon-Kişot, Zalifre Yazıları, Şehir, Hürriyet Gösteri ve Cumhuriyet Kitap, Birgün Kitap gibi süreli yayınlarda yayınlandı.
2008 Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali Şiir Ödülü’ne değer görüldü. Yağlıboya, akrilik boya, pastel boya, ve karışık teknikle yapmış olduğu özgün resim çalışmalarını ‘kişisel ve ‘karma’ birçok yerde sergiledi.
Geçmiş Zaman Melodileri-şiir-Hayal yayınları 2024
Dildar-Şiir–Kurgu Kültür Merkezi yayınları 2016
Benim Ülkem Hiçbir Yer-Deneme-Hayal Yayıncılık 2016
Kibriye-Şiir, Hayal Yayıncılık-2008
Fizan-Şiir, Hayal Yayıncılık-2012
Kumdan Kadın-Öykü, Hayal Yayıncılık-2012
Çekiç Vuruşları- Deneme, Hayal yayncılık-2008
Tuvenan Karıbcaları-Şiir, Emek Yayıncılık1999
Sürendurumlar-Şiir, Suteni Yayıncılık 1996
2004 Çekirdek Sanat Evi-Kişisel Sergi
2005 Ereğli Atatürk kültür Merkezi-Karma Sergi
2006 Safranbolu İskalyon Mektebi Sanat Evi-Kişisel Sergi
2009 Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi-Karma Sergi
2009 Ankara Barosu Sergi Salonu-Karma sergi
2011 Zonguldak Atatürk Kültür Merkezi–Kişisel Sergi
2011 Ereğli Atatürk Kültür Merkezi-Karma Sergi
2012 Bartın Belediyesi Kültür Merkezi-Kişisel Sergi
2012 Zonguldak Festivali Maket Ocak-Karma Sergi
2016 Zonguldak Devlet Güzel Sanatlar Galerisi-Kişisel Sergi
2023 Çaycuma Belediyesi Resim Çalıştayı–Karma Sergi
“MANDASIYLA YOĞURDUYLA ÇAYCUMA” KARİKATÜR YARIŞMASI ÖN ELEME SONUÇLARI ASKIYA ÇIKARILDI
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.