34,2452$% 0.28
37,6376€% -0.37
45,0841£% 0
2.921,73%0,22
2.653,23%-0,08
9.109,34%2,37
“Yaşadığın ve yaşamakta olduğun bu hayatı, yeniden ve sayısız kere daha yaşamak zorunda kalacaksın; içinde yeni hiçbir şey olmayacak: Yaşamındaki her acı, her sevinç, her bir düşünce ve her bir soluk, tarif edilemeyecek kadar küçük ya da büyük her şey, arka arkaya ve aynı sırayla, sana dönecek. Ağaçların arasından süzülen şu alacakaranlık ve şu örümcek bile, şu an ve ben kendim bile. Varoluşun sonsuz kum saati, içinde toz lekesi olan sen ile yeniden ve yeniden başaşağı çevrilecek!”
Friedrich Nietzsche
“Bengi Dönüş”, bizim bildiğimiz adı ile “33 yıl döngüsü” hayatımızın sonsuz defa tekrarlandığını savunuyor. Netflix’te yayınlanan ve senaryosuyla zihinleri allak bullak eden Dark, tam da Nietzsche’nin bu teorisinden yola çıkıyor. Nietzsche’nin teorisine göre, “Evren ve zaman sonsuz bir döngü içerisindedir. Yaşanan her şey sonsuza kadar tekrar tekrar yaşanacaktır.” Nietzsche, bu konudan ilk önce “Şen Bilim” kitabında bahsetmiş. Daha sonra ise “Böyle Buyurdu Zerdüşt” kitabında daha detaylı bir şekilde konuyu bizlere anlatmış.
Hayatınızda mutlu anlarınızı, güzel anılarınızı tekrar tekrar yaşayacaksınız dediklerinde bu olaydan keyif alırdınız. Fakat acı dolu günleri, mutsuzlukları tekrar yaşayacaksınız deseler bu olaydan hiç hoşnut olmazsınız. Bu durum biraz sert bir değerlendirme gibi duruyor olabilir ama Nietzsche'nin de hayata pozitif bakan bir insan olduğu söylenemez. Bengi Dönüş’e bilimsel bir yoldan bakacak olursak; Nietzsche, evrende tüm tecrübelerin tekrar edildiğinden bahsediyor. Bunu üç temele dayandırıyor. Evrenin sonsuz bir enerjiye sahip olması, enerjinin dönüşeceği durumların kısıtlı olması ve en önemlisi zamanımızın sınırsız olması…
Geleneksel kadercilik ve Bengi Dönüş arasındaki farkı ise Pierre Klossowski, "Nietzsche ve Kısırdöngü” kitabında şöyle anlatıyor: Kadercilik kendi içinde tersine çevrilemez bir şekilde, "neyi yapmaya karar verirsem vereyim, kararım, düşündüklerimin aksine beni aşan ve bilmediğim bir projeye itaat eder" düşüncesi üzerine kuruludur. Ama Bengi Dönüş'ün anlam ve amacı bilinç düzeyinde kaybolur. Döngünün başlangıç ve hem de son olabilen hiçbir noktası yoktur…
Nietzsche’nin teorilerinde, günümüzde astrologlara da yardımcı olan bir diğer tezi “33 yıl döngüsü”dür. Çünkü Güneş yaklaşık 33 yıl sonra aynı saatte aynı konuma geliyor, gezegenlerse, 33 yılda bir aynı hizada sıralanıyor. 33 yıl önce meydana gelen depremler ve doğal afetler bu yıl için astrologların deprem tahminlerini yapmasına yardımcı olabiliyor.
33 sayısının gizemi üzerine birçok örnek sayılabilir. Örneğin: İtalyan epik şiirinin en bilindik örneği olan Dante’nin İlahi Komedyası 3 bölümden oluşuyor. Her bölüm 33 satır dizisinden oluşuyor.
Amerikan başkanı Kennedy’nin suikaste uğradığı yer 33. paralele denk geliyor. Ortadoğu’daki birçok kanlı olay, suikast ve gerilimlerin bu paralel üzerinde yaşandığı gözlemleniyor.
Şeytan 33 yaşında isyan etmiş, İsa 33 mucize gerçekleştirmiş… Bunlar gibi olayları da düşününce Nietzsche’nin teorisinin boş laflardan ibaret olmadığını görüyoruz.
Değerleri yargısız görebilmek mümkün mü?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.