34,3224$% 0.27
37,0392€% -0.14
44,5389£% 0.08
2.972,35%-0,11
2.695,24%-0,33
8.946,13%0,95
Gazeteci arkadaşımız Anıl Yurdakul’un hayallerinden biri karikatüristleri çalışma ortamlarında fotoğraflamaktı. Zorlu bir sürecin ardından 200 çizeri objektifi aracılığıyla ölümsüzleştirdi. Anıl, muhteşem projesini ve yaşadıklarını Ters Dergi için yazdı.
Siyasi bir kararla önce Gırgır dergisinin kapatılması, ardından Penguen dergisinin mali sebeplerle kapanması, Leman dergisinin cep boy halinde yayınlanmaya başlaması, New York Times’ın siyasi karikatür yayınlamama kararı alması gibi sebepler bir sanatın sonu mu geliyor sorusunu akıllara getiriyor. Bu haberlerin üst üste gelmesi karikatüristlerin çalışma ortamları hakkında olan merakımı doğurarak çizerlerin çalışma ortamlarına sızmama neden oldu…
Karikatüristlerin çalışma odasına sızmak, onları çalışırken kendi çöplüğünde en doğal haliyle görüntülemek, mahrem yanlarına objektif tutarak sanatı hakkında bilgi toplamak demekti. Günlerce evine kapananı, sosyal medya kullanmayanı, başka kentte ve köyde yaşayanı olması beni yola çıkaracak, uğraşların en zorlusunu önüme sunacaktı. Evsizlerle ve mültecilerle yaşamış bir foto muhabir olarak; dönüş yolunda otobüs kalmadığından bankta sabahlamak, köpekler tarafından kovalanmak veya sabaha karşı telefonumun çalarak çekmiş olduğum fotoğraflarımın istenmesi beni yadırgamayacaktı. Asıl zorluk ‘Onu çektiysen beni çekme’ benzeri yaklaşım içerisinde yer alan veya çalışma ortamı yerine parkta fotoğraf çekimi istenmesi hatta fotoğraf çektirmeme istekleri olacaktı. Kimi zaman pes ederek projeden vazgeçme noktasına gelmiş olsam da beni çalışma ortamında kabul eden 200 karikatüristin fotoğraflarını çekerek ve onlardan materyaller toplayarak oluşturmuş olduğum bir arşiv için tüm bu zorluklar, yolculuğun renkleri olmuş oldu.
Oğuz Aral’ın Gırgır dergisi döneminde gündem karikatürlerini yetiştirmek amacıyla sabahlamaları, gelecek kuşaklar için bir gelenek haline dönüşmüş, bugün meslekte yeni profesyonel olan genç kuşaklar dahi gece çalışmaya alışmıştı. İlham perisinin dolandığı en aktif saatlerin gece vakti olduğu göz önünde bulundurulursa karikatüristlerin gece çalışmaları yadırganamaz. Gecenin sessizliği, loş ortamdaki çizim masasını aydınlatan çalışma lambası, fırçalar, mürekkepler, kalemler, kağıtlar… Hem “basın” hem de “sanat” ın ortak kümesi olan ‘Karikatür’ün başka bir ortamda çıkacağı düşünülemezdi!
Güven Bilge’den 7 karikatür
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.